Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Väliaikatietoja tekemästäni dna-tutkimuksesta Family Treen avulla:

Suurin osa meistä nykyisistä suomalaisista asuskeli Uralin takana Siperiassa vielä noin 10 000 vuotta sitten. Sinne on tultu Länsi-Aasiasta pitkällä juoksulla.

Olen tutkinut yhdessä ystävieni kanssa sukujemme tulosuuntia lähinnä isälinjoista. Sukuni tulee Karjalasta Laatokan rannalta 1100-1500- luvuilta melko suoraan. Rantasalmelta isälinjani tullee Saarijärvelle, josta Mulikka ja Keisarisukujen kautta Kuortaneelle Rantalaan ja Seppäseen 1500-luvulla.

Ollaan yhdessä etsitty ja myös löydetty oä isien sukuja, joista ei ennen ollut aavistustakaan. On jopa löytynyt vielä elossa olevia setäpuolia ja serkkuja dnatestein varmistettuina.

Kaukaiselta sukulaiseltani saamani dna-tiedon mukaan vanhin tähän asti nimellä löytynyt sukulaiseni näyttäisi olevan 1400- luvulla Venäjällä elänyt, Korelan kapinassa Venäjällä 1490- luvulla kuollut, Nikolai Gjuloppa niminen suolakauppias. Nimi tulee venäjänkielisestä sanasta orja.

Sukuni Nurmon suunta on tullut Kuroisista Jääskistä, Rantasalmelta. Tulen Nurmon Luukon ja Tepon kautta Kuroisiin 1400-luvulle menevä sekalinjaa eli välillä on myös äitejä, kun isälinja on tietenkin pelkästään miehiä.

Geenitutkimusten mukaan mieslinjasta kaksi kolmasosaa suomalaisista on lähtöisin juuri tuolta Uralin takaa Siperiasta.   Naisilla suhdeluku on vain vajaa puolet idästä, johtuen naisenryöstöistä aikojen alussa.


Sukuni tuli Karjalaan pikku hiljaa pitkin laajaa Venäjän maata Karjalaan, sieltä Savoon, Rautalammin ja Rantasalmen seuduille ja sieltä sitten Pohjanmaalle. Osa porukasta lähti Savosta Värmlantiin, Taalainmaalle Suomalaismetsiin lähinnä Pohjois-Pohjanmaan kautta. Osa tuli pohjoiskalotin kautta Suomeen Venäjältä jatkaen matkaa päälaelta valuen kohti Pohjanmaata ja Karjalaa nekin, osa tuli Venäjältä Kuusamon seudulle ja rakenteli sinne elämää.
Mielenkiintoinen matka tämä dnatutkimus ja jatkuu vielä pitkään, loppua ei näy.
Tutkiminen helpottuu sitä mukaa, kun näytteitä otetaan lisää. 

Oma sukulinjani tulee isälinjaa dna-tutkimuksen myötä samoin kuin kirkonkirjat ja isännyystiedot antavat ymmärtää.  Rantalassa, Yrjö Reonpoika s 1610-luvulla Kuortaneella isännöi vv 1663-1699, oli jahtivouti, uudisviljelijä. Reko Seppälä on vanhin dokumentein varmistettu esi-isäni.

- Siitä mennään vielä eteenpäin maakirjoja pitkin Heikki Laurinpoika Seppälään s 1530-luvulla ja sieltä Rantasalmelle Kuroisiin 1400-luvun puolimaissa, mutta tämän varmistus vaatii lisää näytteenantajia ja paljon työtä Selvinnee aikanaan.

Nyt minulla on menossa serkkulinjojen kartoitus. Yleensä 2 cousins löydös dna:ssa tarkoittaa sitä, että hän on noin 4-5 serkku perinteisessä sukututkimuksessa eli yhteinen esivanhempi löytyy noin 5 sukupolven päässä. 

Yllätys oli se, että Family Treen antamat lähimmät sukulaiseni ovatkin Karjalasta, jopa tuntemiani henkilöitä nykyisestä asuinpaikastani Salosta, joille en koskaan ollut kuvitellut olevani sukua.

Tiesin toki että esivanhempiani on saattanut tulla Savosta, mutta yllätys olikin tämä esivanhempieni vaelluksen nopeus eli lyhyt jana Karjala-Savo- Kuortane. Osa suvusta tietenkin jäi Karjalaan, josta syystä siellä on suhteellisen paljon lähisukuanikin Family Finderissä eli serkkulinjalla ja isälinjalla.

 

 Salossa 20.3.2015

 

 

 

 


©2020 sukututkimus - suntuubi.com