Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Muukalaisena Israelin armeijassa

 

Olin kuusi viikkoa vapaaehtoistyössä Israelin armeijassa 12.2. - 30.3.2010. Matkan plussapuoliin kuuluu matkakumppanien parista hyvän ystävän löytyminen. Onnekseni hän asuu samassa kaupungissa kanssani. Ei vain oltu tavattu aiemmin. Nyt on reissattu yhdessä paljonkin täällä Salon seudulla ja osallistuttu useisiin eri tilaisuuksiin..

Matkaani varjosti valtava väsymys, joka johtui kroonisen sairauteni uusimisesta tai pikemminkin sen huonosta jaksosta. Uusi ystäväni auttoi minua joka tavalla, mm. haparoivissa kävelyissäni töihin, ruokalaan ja myös retkillä. Hänen ansiostaan matkani oli todella onnistunut sairasteluistani huolimatta.

Tässä salolainen uusi ystäväni vääpeli Elfing

Töistä olin poissa koko aikana vain kaksi tuntia. Istumatyössä ei huimaus haitannut. Illat missasin lähes viime päiviin asti, koska en jaksanut kello kahdeksan jälkeen enää olla ylhäällä. Aika paljon myös viikonloppuisin jouduin lepäilemään Kaikkiin retkiin osallistuin väsymyksestäni huolimatta, vaikka välillä nukahdin montakin kertaa museossa, kun katseltiin videota. Samoin kirkossa torkahdin muutaman kerran. Onneksi unilukkari oli vieressäni.

Varsinkin kävely oli vaikeaa. Sen matkiminen oli varmaan tarkoitettu huumoriksi erään kanssamatkaajan taholta eikä se tuntunut edes pahalta, tosin ihmetytti. En noteerannut sitä mitenkään. Tiivis yhdessäolo vaatii sopeutumista kaikilta osapuolilta. Tosin nielemisessäkin on rajansa, joskus voi kiehua yli.

Lisäksi sairastuin matkalla kovaan lunssaan, joka kesti lähes neljä viikkoa enkä saanut siihen lääkettä paitsi jotain kuitenkin matkakavereiltani, jotka olivat varautuneet tällaiseenkin mahdollisuuteen. Kuume pysyi kuitenkin aika matalana, eikä sitä edes mitattu, mutta iltaisin se yleensä vähän nousi.

 

Edellisen lunssan sairastin vuonna 1958, joten en osannut mitenkään varautua. Hyttysallergiani takia olin myös helisemässä, mutta siihen sain lääkettä armeijan lääkäriltä. Varmaan mulle oli porukan kaikki vaivat kasaantuneet. Ei silti, lunssaa oli toki muillakin ja aika pahana.

Valitettavasti suurin osa Israelsivustoni kuvista on häipynyt taivaan tuuliin, joten lopetin sen kokonaan tänään eli 22.10.

 

Liron, Israelin sotilas ja Mirkku meidän porukoista

Pojilla vielä vuosi jäljellä armeijaa, tytöllä vähemmän. Tosi kivoja nuoria, Abigailin ja Dorin (vas.) kanssa olimme enemmän tekemisissä.

 

Kaverini Anni pääsi poikien, Matias ja Dor,  kanssa samaan kuvaan.

Kelpaa siellä poikien olla armeijassa...

 

ja tyttöjen myös.

Pojat on armeijassa 3, tytöt 2 vuotta

 

Suomesta meitä oli porukkaan kelpuutettu 30 henkilöä.

Työrupeamaamme sisälty seitsemän pidennettyä retkeä ja viikonloppua eri paikoissa Israelia.

Neljä viikonloppua vietimme Tel Avivin sotilaskodissa Beit Oderissa. Asunto ja ruoka olivat koko ajan ilmaiset.

Nettiyhteyttä ei ollut. Lähin noin viiden kilometrin päässä aivan ihanan merenrantatien takana Tel Aviissa vain viikonloppuisin.

Yhden viikonlopun vietimme Galileassa, Tiberiuksessa ja kaksiviikonloppuamme Haifassa, viimeisen siellä hieman pidennettynä.

Viikonlopuksi torstaisin meidät vietiin armeijan autoilla linja-autoasemalle, jossa oli aina turvatarkastukset aivan kuin lentokentillä metallinpaljastimineen. Meillä oli myös sotilaspassit, jotka näytimme joka paikassa. Retkillä oli turvamiehet mukana pyssyineen, mutta yleensä ne vain torkkuivat pois väsymystään.

Kaunista Tel Avivia, rantatie nettikahvilaan, vanhasta Jaffasta päin kuvattuna 20.2.2010

Kaunis norjalaisten rakentama kirkko Tel Avivissa. Suomennettuna kaupungin nimi on kevätkukkula.

 

 

Norjalaisten kirkko sisältä kauniine lasimaalauksineen

Tämä kuva on vanhasta Jaffasta, Tel Avivin kyljestä. Simon Pietarin koti löytyi syvältä maan sisältä. 

 Työt loppuivat Israelin armeijassapuolelta päivin torstaina 25.3. ja armeijan bussi vei meidät Haifaan ja viimeisen pidennetyn viikonloppumme Israelissa 25-30.3. vietimme Haifassa Genesaretin järven rannalla sotilaskodissa. Muutamat uivatkin siellä.

Sieltä teimme viisissä naisissa privaatisti junaretken Akkoon, joka on maailmanlaajuinen suojelukohde. Siellä on arabien ikivanha linnoitus.

Temppeliherrojen linnoitus

 

Akon vanhakaupunki
 

Se on niemellä, ja minä kun olen hyvä eksymään, en älynnyt sitä heti enkä meinannut millään osata sieltä pois. Lopulta Bahaiuskonnon vapaaehtoinen työntekijä saatteli meitä pitkän matkan, ja vaikeuksien jälkeen osuimme juna-asemallekin. Kartasta selviää syykin, olimmekin niemellä, jota pyörittiin ympäriinsä eikä osattu ulos.

Haifassa on Bahaitemppeli korkealla mäellä, Garmelvuorella itseasiassa, ja aivan ihana puutarha monessa kerroksessa alaspäin tultaessa.

Kuva ei tee täyttä oikeutta paikan kauneudelle.

 

Teimme armeijan kanssa retken Mini-Israeliin. Vaikuttava paikka isolla alueella maastossa. Joka viikko oli armeijan järjestämiä retkiä. Tuli Israel tutuksi. Kävimme uimassa elikken kellumassa Kuolleessa meressä, Masadavuorella, Golanin rajalla, Genetsaretin järvellä, Jerusalemissa jne

 

Salossa 26.5.2010

 

Ulpu Takatalo


©2020 sukututkimus - suntuubi.com