Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Sivun yläosassa syntymäkotini pihan puolelta. Kuva otettu syyskuulla 2008.

Syntymäkotini Kauppi Härmässä eli se käsitys ja tieto,
minkä olen siitä saanut kootuksi:

    

 

     Nurmossa syntynyt esi-isäni Paavo Heikinpoika, Lapuan suurpitäjän kiertelevä suutari, muutti Härmään 1600-luvun taitteessa ja aloitti siellä Lapuan Alanurmon Tynjälän eli Pirin metsästysmaina tai ulkotilana olleen Järven tilan raivauksen. Myöhemmin siitä lohkottiin Kankaan eli Kaupin tila.
Suutari Paavon tytär, Kaisa, avioitui Lapuan alueen nuijapäällikön Pentti Pirin kanssa. Esiäitini ja Pentin äiti, Anna Heikintytär, oli Härmän vanhimman talon Härmälän tytär ja äidin perintönä Pentti Tyniuksenpoika, Lapuan Alanurmosta, sai Härmästä käyttöönsä hyvät laidunmaat jokirannasta. Hän vastusti aatelisten hirmuvaltaa ja talonpoikien raskasta verotusta. Nuijasodan lopussa tammikuulla 1597 hänet mestattiin yhdessä Jaakko Ilkan kanssa Kontsaan saaressa Isossakyrössä.

 

*************************


Vanhempani pitivät Kaupin talossa sekatavarakauppaa kymmenisen vuotta. Isäni oli sodassa päättänyt ruveta maanviljelijäksi ja niin vanhempani ostivat Salon läheltä Kuusjoelta Rauhalinnan tilan.

Nykyisin yksityiskäytössä olevan talon he myivät Osuusliike Laajalle vuonna 1949. Kaupin talossa on siis asunut suutari - talollinen - lasitehtailija - kievarinpitäjä - siltavouti - vallesmanni - kauppias - kirkonrakentaja - muutamia ammatteja luetellakseni.

Äitini väite "ollaan verenkuljettamia" ei pitänyt lainkaan paikkaansa, emme tulleet ensinnäkään vettä pitkin ja oltiinkin tultu yllättäen siitä tietämättöminä äitini esi-isien ja suvun aikoinaan omistamaan taloon.

     

       

 

                                                                                          back


©2020 sukututkimus - suntuubi.com